cine sunt și ce fac pentru părinți?

Bună!

Mă numesc Ioana Tuță, sunt psiholog, psihoterapeut și mămică și, în loc de CV, aș vrea să-ți spun o poveste despre mine și traseul profesional de până acum.

În 2010, am obținut licența în Psihologie și Științe ale Educației la UBB Cluj Napoca, apoi am urmat masteratul de Psihologie clinică, Consiliere psihologică și Psihoterapie.

În perioada 2013-2014, am devenit psiholog practicant în regim autonom în Psihologie clinică și Psihoterapie. Mă găsești în Registrul de evidență unic al psihologilor din România cu codul 11133. Cabinetul individual l-am înființat în 2011 și este înregistrat cu codul 1BH2724 în evidențele și pe site-ul COPSI.

M-am implicat, încă din anii facultății, în programe de voluntariat derulate de ONG-uri care sprijină copii cu tulburări de neurodezvoltare și am oferit suport de specialitate pacienților internați la Spitalul de nutriție și boli metabolice din Cluj Napoca.

Primul meu job a fost ca psihopedagog la o clasă de gimnaziu, din același oraș, dar, în paralel, am lucrat și la dezvoltarea unui program de prevenție a anxietății dentare, pe care l-am implementat ca psiholog la un cabinet stomatologic, iar în acest context am început să primesc copii și părinți la consiliere.

În 2012, am participat la un program de schimb de experiență educațională derulat în Tanzania, Africa, organizat de un ONG local în sprijinul copiilor din școlile din Biharamulo.

Am devenit formator certificat de Autoritatea Națională pentru Calificări, iar după ce am revenit la Oradea am colaborat cu o policlinică privată pe partea de testare psihologică și psihodiagnostic și cu un centru de terapii, oferind servicii de psihoterapie pentru adulți.

Am continuat să activez și în mediul ONG, ca manager al departamentului de voluntari la o asociație locală și, ulterior, ca și coordonator al unui Centru de informare și consiliere pentru familii refugiate din Ucraina, înființat în cadrul aceleiași asociații. 

În toată această perioadă, am participat la module de formare, am frecventat cursuri de specializare și am continuat activitatea de consiliere cu focus în preponderență pe relația dintre părinți și copii. Eram dintotdeauna interesată de această zonă, dar nuanțarea viziunii privind abordarea practică a coincis cu momentul în care am devenit eu însămi părinte, în 2020, în prima lună după decretarea stării de urgență pandemică în România.

Experiența pe care am trăit-o și suportul psihologic de care aș fi avut nevoie ca să o parcurg mai blând m-au determinat să creez un program de consiliere psihologică prenatală pentru viitoare mămici, care atinge domeniile esențiale de transformare prin care trece o femeie atunci când devine mamă.

Am început să înțeleg mai bine dinamica relațiilor și modul în care conținutul neprocesat din trecut iese la suprafață în perioada solicitantă imediat de după naștere și pe parcursul primilor ani alături de copiii noștri.

Am creat un grup de psihoeducație pentru părinți de copii mici și părinți în devenire, unde ofer periodic informație de actualitate și tehnici menite să îi sprijine. Grupul a primit și o formă fizică, prin întâlniri de consiliere, unde personalizăm teoria și lucrăm pe experiențele relatate de fiecare participant.

Și pentru că mereu m-am simțit aproape de sfera educațională, organizez periodic ateliere de psihoeducațiepentru părinți, actuali sau în devenire. Prin campania pe care-am inițiat-o în anul 2022, în luna mai, denumită MAI aproape de părinți, alături și de alți colegi de breaslă, ne propunem să creștem accesul la informația științifică din psihologia aplicată în parenting, prin ateliere gratuite pe teme de interes pentru oricine crește și îngrijește copii.

Îți mulțumesc că ești aici și te invit să afli mai multe despre serviciile și proiectele mele de sprijin. Pe blog scriu periodic texte de science-based parenting și îți propun să îți iei și de acolo resurse, pentru a le integra în familia ta.

 

 Cu prietenie, Ioana

 

PSIHOEDUCAȚIE

Prevenția e mereu preferabilă intervenției. De asta investesc o bună parte din timp pentru a crea ateliere, grupuri de psihoeducație și articole informative pentru părinți actuali și în devenire.

CONSILIERE

Uneori, deși avem acces la informație de calitate, avem nevoie de strategii și resurse prin care să reușim să aplicăm ceea ce știm în viețile noastre. Ofer contextul în care poți începe să faci schimbările pe care ți le dorești.

PSIHOTERAPIE

Schimbarea e dificilă atunci când există conținut neprocesat din trecut. Explorăm împreună cum anume ne influențează dinamica familiei de origine în felul în care suntem părinți pentru copiii noștri.

PROIECTE DE SPRIJIN

Pentru că a deveni părinte vine la pachet cu o mulțime de bucurii dar și provocări, am dezvoltat câteva proiecte de psihoeducație și consiliere, prin care mi-am propus să le ofer suport părinților actuali și în devenire.

Imagine de copertă cu programul de consiliere
Imagine de copertă cu ateliere de psihoeducație
Imagine de copertă cu grupuri de consiliere

Ce zic clienții?

Noul rol de mamă mi-a produs niște trăiri foarte intense, pe care am învățat să le gestionez în terapie. Le-am recomandat la două dintre prietenele mele graviduțe să lucreze Înainte de naștere cu Ioana, pentru a se pregăti pentru ce urmează. Ambele au avut experiențe mult mai pozitive de acomodare la viața de mamă. Mi-aș dori pentru orice părinte să parcurgă temele de discuție din programul de consiliere prenatală, e la fel de important ca un curs de puericultură! Mulțumesc Ioana pentru tot sprijinul!

M.P. 29 ani

Ioana e un psihoterapeut minunat, am lucrat cu ea într-o perioadă întunecată a vieții mele și mi-a pus lucrurile într-o nouă perspectivă. Am trecut cu bine printr-un divorț și am învățat moduri prin care să-mi îmbunătățesc relațiile cu copiii și să-i protejez de impactul problemelor din familie. Mulțumesc cu recunoștință!

S.B. 37 ani

Am avut 2 momente dificile în care am simțit nevoia să caut sprijin specializat. Printr-o recomandare, am ajuns la Ioana, și mă bucur că așa s-au întâmplat lucrurile. Simptomele depresiei s-au ameliorat, am început să fiu mai activ în viața mea și să-mi asum responsabilitatea pentru lucrurile care nu mergeau. Am reușit să mă conectez mai bine cu fiica mea, cu care acum am o relație foarte bună.

A.S. 32 ani

AI O ÎNTREBARE?

SCRIE-MI!